pomidory koktajlowe - pokrojone w ćwiartkikilka karczochów w oliwie - pokrojonych w ćwiartkipół czerwonej cebuli pokrojonej w plastryparmezan tarty na płatysól - odrobinaocet balsamiczny
Mlecz czyli mniszek lekarski albo jak kto woli dmuchawiec - jest nie tylko straszliwie gorzki, ale też bardzo zdrowy. M. in. działa oczyszczająco na krew, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, można go stosować w stanach wyczerpania, bólach stawowych i zapaleniach stawów; działa moczopędnie, poprawia trawienie, wmacnia funkcje wątroby.
Śniadanie w szklankach podziwiałam u Ani. Zachwyciła mnie myśl, że można jeść poranny posiłek prosto ze szklaneczki, łyżeczką, może jeszcze w łóżeczku i pod kocykiem. W "Kuchni" znalazłam inne pomysly na takie zgrabne śniadania. Jeden już wprowadziłam w czyn. :-)) W czasie, gdy piekły się jajka w szynce (trzeba było to powtórzyć :-))), przygotowałam proste danie, po którym już nikt nie ma prawa być głodnym.
Zgodnie z obietnicą przedstawiamy wam z Malwinną pyszną sałatkę do wczorajszych udek 5 smaków. Za sprawą ogórka jest niezwykle świeża, ale dymka i papryczki i pozostałe przyprawy dodają jej niezłego pazura. Ostra, aromatyczna, świeża. Prawda, że idealna do pieczonego kurczaka? Razem tworzą naprawdę zgrany duet. Sałatkę, jednak polecam także do innych mięs, a nawet jako lekką przegryzkę na lunch czy podwieczorek.
Sałatka zrobiona w ubiegły weekend przez moją mamę.Na początku byłam trochę sceptyczna co do mieszaniny składników, ale tylko do momentu pierwszego kęsa. Pozytywnym zaskoczeniem okazałą się przeplatanka smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Warto odkrywać nowe połączenia.Polecam na upalne dni, które właśnie nadchodzą:)
Ostatnio pogoda nam sprzyja, jest weekend, czas różnego rodzaju spotkań towarzyskich. Lubię ten wiosenno letni okres gdy coraz bardziej jasny wieczór sprawia, że mam wrażenie iż mam więcej czasu, większą ochotę otworzyć się na świat i jestem coraz bardziej kreatywna.
Jednak wszystkie sałatki na „B”, które chciałam przygotować, zawierały przynajmniej jeden surowy składnik...No ale – koniec końców – „bezpieczna” sałatka ze składników poddanych obróbce termicznej jest. I do tego bardzo smaczna :)
Jest to bardzo lekka sałatka o orzeźwiającym smaku. Przepis zanotowałam jakiś czas temu z jakiejś gazety, chyba były to Wysokie Obcasy Extra. Polecam zwłaszcza miłośnikom sushi, a podawać radziłabym do dań z drobiu, ryb i owoców morza.
A tę sałatkę robiłam już rok temu, była jednak tak dobra, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia – nie mogłam się powstrzymać, żeby od razu jej nie zjeść :) Tym razem jakoś się udało. Jest pyszna!
Mamy sezon na cukinię, mamy kolejne zaproszenie do Baru Sałatkowego Peli, nie pozostało mi zatem nic innego jak zrobić pyszną i lekką sałatkę z cukinii. Nie spodziewałam się, że tak prosta w wykonaniu sałatka może być taka dobra :)