Sałatka warstwowa z żurawiną, serem feta i płatkami migdałowymi
Sałatka zrobiona w ubiegły weekend przez moją mamę.Na początku byłam trochę sceptyczna co do mieszaniny składników, ale tylko do momentu pierwszego kęsa. Pozytywnym zaskoczeniem okazałą się przeplatanka smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Warto odkrywać nowe połączenia.Polecam na upalne dni, które właśnie nadchodzą:)
Sałatka warstwowa z żurawiną, serem feta i płatkami migdałowymi:
Jogurt mieszam z majonezem, czosnkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam na pół h do przegryzienia.Sałatkę układam warstwami: sałata, sos jogurtowy, żurawina, ser feta, płatki migdałowe. Odstawiam do lodówki na ok 2-3 h.
Smacznego
Sałatka warstwowa z żurawiną, serem feta i płatkami migdałowymi:
- ½ główki sałaty lodowej, umytej i porwanej na kawałki
- 250 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka płatków migdałowych, uprażonych
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
Jogurt mieszam z majonezem, czosnkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam na pół h do przegryzienia.Sałatkę układam warstwami: sałata, sos jogurtowy, żurawina, ser feta, płatki migdałowe. Odstawiam do lodówki na ok 2-3 h.
Smacznego