Sałatka z bobu i fety
Wróciłam – cała, lekko przeziębiona (uroki mieszkania pod namiotem w deszczowe dni), ale szczęśliwa, z bagażem kolejnych miłych wspomnień... :)
Już po raz piąty, idąc przez ogromną łąkę dzielącą różne Open’erowe sceny, czułam tę wolność, totalną beztroskę, takie oderwanie się od wszystkiego. Tylko ja, znajomi, muzyka. Nic więcej do szczęścia nie jest mi w tamtej chwili potrzebne.
***
A tę sałatkę robiłam już rok temu, była jednak tak dobra, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia – nie mogłam się powstrzymać, żeby od razu jej nie zjeść :) Tym razem jakoś się udało. Jest pyszna!
SAŁATKA Z BOBU I FETY
0,5 kg bobu,
100g sera feta,
świeża bazylia
2-3 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z limonki lub z cytryny,
sól i pieprz
Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru – krótko (10-15 minut), tak aby był lekko al dente, nie może być rozgotowany. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, posiekaną bazylię i wymieszać. Osobno wymieszać oliwę z sokiem z limonki, dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę.
Można jeść od razu albo włożyć na pół godziny do lodówki :)
(przepis od Sugarspice)
Już po raz piąty, idąc przez ogromną łąkę dzielącą różne Open’erowe sceny, czułam tę wolność, totalną beztroskę, takie oderwanie się od wszystkiego. Tylko ja, znajomi, muzyka. Nic więcej do szczęścia nie jest mi w tamtej chwili potrzebne.
***
A tę sałatkę robiłam już rok temu, była jednak tak dobra, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia – nie mogłam się powstrzymać, żeby od razu jej nie zjeść :) Tym razem jakoś się udało. Jest pyszna!
SAŁATKA Z BOBU I FETY
0,5 kg bobu,
100g sera feta,
świeża bazylia
2-3 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z limonki lub z cytryny,
sól i pieprz
Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru – krótko (10-15 minut), tak aby był lekko al dente, nie może być rozgotowany. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, posiekaną bazylię i wymieszać. Osobno wymieszać oliwę z sokiem z limonki, dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę.
Można jeść od razu albo włożyć na pół godziny do lodówki :)
(przepis od Sugarspice)