Ser pleśniowy, winogrona i orzechy
Śniadanie w szklankach podziwiałam u Ani. Zachwyciła mnie myśl, że można jeść poranny posiłek prosto ze szklaneczki, łyżeczką, może jeszcze w łóżeczku i pod kocykiem. W "Kuchni" znalazłam inne pomysly na takie zgrabne śniadania. Jeden już wprowadziłam w czyn. :-)) W czasie, gdy piekły się jajka w szynce (trzeba było to powtórzyć :-))), przygotowałam proste danie, po którym już nikt nie ma prawa być głodnym.
Ser pleśniowy, winogrona i orzechy
300 g winogron
garść włoskich orzechów
2 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany 30%
120 g sera pleśniowego
sól, pieprz
Żelatynę namaczam w zimnej wodzie.
Połowę śmietany podgrzewam w rondelku i wrzucam do niej pokruszony ser. Mieszam dotąd, aż ser się rozpuści. Zdejmuję z ognia, dodaję żelatynę, mieszam. Odstawiam w chłodne miejsce, by masa przestygła.
Winogrona kroję na połówki. Wyjmuję z nich pestki.
Resztę śmietany ubijam na sztywno. Łączę z ostudzoną masą i doprawiam solą i pieprzem.
Do szklanek wsypuję część winogron. Nakładam masę serową. Chowam do lodówki na ok. kwadrans. Dekoruję orzechami i winogronami.
* źródło - najnowszy numer "Kuchni"