SURÓWKA Z SOSEM TAHINI

SURÓWKA Z SOSEM TAHINI
Sos z dodatkiem tahini może całkowicie odmienić smak zwykłych warzyw. Dość dawno zanotowałam ten przepis i jakoś nie mógł znaleźć swojej premiery. Kiedy przygotowywałam kurczaka adobo, stwierdziłam, że surówka z takim sosem będzie do niego idealnym dodatkiem.
Oczywiście można użyć dowolnych warzyw, ale ja tym razem chciałam wypróbować przede wszystkim jadalność liści rzodkiewki. W jednym z programów Jamie Oliver robił ekspresową surówkę i do szatkownicy do warzyw wrzucił między innymi pęczek rzodkiewek wraz z liśćmi. Okazuje się, że liście są jak najbardziej jadalne (można z nich zrobić na przykład pesto) i mają te same właściwości odżywcze co same rzodkiewki - w mojej kolorowej surówce dodały ciemnej, zielonej barwy.
Zdjęcie - SURÓWKA Z SOSEM TAHINI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Surówka z sosem tahini - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1/2 niezbyt dużej kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek rzodkiewek z liśćmi
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 ogórka szklarniowego
Warzywa dokładnie opłukać i osuszyć. Wrzucić do szatkownicy lub pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski.
SKŁADNIKI NA SOS TAHINI:
  • 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron (lub innego)
  • 1/4 szklanki wody
  • sól do smaku
Wszystkie składniki połączyć doprawić solą. Sosem polać warzywa i delikatnie wymieszać.

Kategorie przepisów