SURÓWKA Z SOSEM TAHINI
Sos z dodatkiem tahini może całkowicie odmienić smak zwykłych warzyw. Dość dawno zanotowałam ten przepis i jakoś nie mógł znaleźć swojej premiery. Kiedy przygotowywałam kurczaka adobo, stwierdziłam, że surówka z takim sosem będzie do niego idealnym dodatkiem.
Oczywiście można użyć dowolnych warzyw, ale ja tym razem chciałam wypróbować przede wszystkim jadalność liści rzodkiewki. W jednym z programów Jamie Oliver robił ekspresową surówkę i do szatkownicy do warzyw wrzucił między innymi pęczek rzodkiewek wraz z liśćmi. Okazuje się, że liście są jak najbardziej jadalne (można z nich zrobić na przykład pesto) i mają te same właściwości odżywcze co same rzodkiewki - w mojej kolorowej surówce dodały ciemnej, zielonej barwy.
Surówka z sosem tahini - Laura
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA SOS TAHINI:
Oczywiście można użyć dowolnych warzyw, ale ja tym razem chciałam wypróbować przede wszystkim jadalność liści rzodkiewki. W jednym z programów Jamie Oliver robił ekspresową surówkę i do szatkownicy do warzyw wrzucił między innymi pęczek rzodkiewek wraz z liśćmi. Okazuje się, że liście są jak najbardziej jadalne (można z nich zrobić na przykład pesto) i mają te same właściwości odżywcze co same rzodkiewki - w mojej kolorowej surówce dodały ciemnej, zielonej barwy.
Surówka z sosem tahini - Laura
SKŁADNIKI:
- 1/2 niezbyt dużej kapusty pekińskiej
- 1 pęczek rzodkiewek z liśćmi
- 1 papryka czerwona
- 1/2 ogórka szklarniowego
SKŁADNIKI NA SOS TAHINI:
- 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron (lub innego)
- 1/4 szklanki wody
- sól do smaku