Koktajlowa sałatka z wędzonym serem i winogronem
Ostatnio pogoda nam sprzyja, jest weekend, czas różnego rodzaju spotkań towarzyskich. Lubię ten wiosenno letni okres gdy coraz bardziej jasny wieczór sprawia, że mam wrażenie iż mam więcej czasu, większą ochotę otworzyć się na świat i jestem coraz bardziej kreatywna. Dlatego właśnie na spokojnie eksperymentowałam sobie dzisiaj w kuchni i chcę podzielić się z Wami moim kolejnym autorskim przepisem na sałatkę, która doskonale nadaje się na imprezę ze znajomymi lub spotkanie we dwoje przy świecach.
Składniki na sałatkę:
(na 2 osoby)
- 6-8 liści sałaty lodowej,
- 60 g winogron białych,
- 60 g winogron czerwonych,
- 8 plasterków ulubionego sera wędzonego,
- 4 łyżeczki kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżeczki rozdrobnionych orzechów włoskich,
Składniki na Dressing:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra Virginie,
- 2/3 łyżeczki soku z cytryny,
- 2/3 łyżeczki miodu,
- 2/3 łyżeczki musztardy wytrawnej (Dijon lub angielskiej),
Sposób wykonania:
- liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki,
- winogrona myjemy, osuszamy i kroimy w grube plasterki,
- ser kroimy w kostkę lub paski,
- kukurydzę płuczemy i odsączamy na sitku,
- wszystkie składniki łączymy,
- przygotowujemy dresing: wszystkie składniki wlewamy najlepiej do małego słoiczka, zakręcamy go i mocno potrząsamy aby składniki dobrze się połączyły,
- tak przygotowany dressing dodajemy do składnikówsałatki i delikatnie mieszamy,
- wierzch sałatki posypujemy orzechami.
Inne sałatki pt. „koktajlowa”
Jeśli ktoś jest uczulony na orzechy może je pominąć, równie dobrze smakuje.