Sałatka z marynowanym imbirem

Sałatka z marynowanym imbirem

Jest to bardzo lekka sałatka o orzeźwiającym smaku. Przepis zanotowałam jakiś czas temu z jakiejś gazety, chyba były to Wysokie Obcasy Extra. Polecam zwłaszcza miłośnikom sushi, a podawać radziłabym do dań z drobiu, ryb i owoców morza.

Składniki:

1-2 świeże ogórki

6 łodyg selera naciowego

1 szklanka marynowanego imbiru

cukier

olej lniany lub oliwa

Seler pokrój w cienkie plasterki. Ogórki pokroić ze skórką w ćwierć plasterki (powinno być pół na pół ogórka i selera). Imbir odciśnij, zachowując zalewę, i pokrój w cienkie paseczki. Ocet z marynaty dopraw cukrem do smaku. Polej olejem/oliwą i wymieszaj. Wstaw sałatkę na jakiś czas do lodówki "do przegryzienia". 

Zdjęcie - Sałatka z marynowanym imbirem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów