Sałatka z marynowanym imbirem
Jest to bardzo lekka sałatka o orzeźwiającym smaku. Przepis zanotowałam jakiś czas temu z jakiejś gazety, chyba były to Wysokie Obcasy Extra. Polecam zwłaszcza miłośnikom sushi, a podawać radziłabym do dań z drobiu, ryb i owoców morza.
Składniki:
1-2 świeże ogórki
6 łodyg selera naciowego
1 szklanka marynowanego imbiru
cukier
olej lniany lub oliwa
Seler pokrój w cienkie plasterki. Ogórki pokroić ze skórką w ćwierć plasterki (powinno być pół na pół ogórka i selera). Imbir odciśnij, zachowując zalewę, i pokrój w cienkie paseczki. Ocet z marynaty dopraw cukrem do smaku. Polej olejem/oliwą i wymieszaj. Wstaw sałatkę na jakiś czas do lodówki "do przegryzienia".