Sałatka z tofu i mango
Połączenie może wydawać się oryginalnie ale sałatka jest pyszna :-)
Składniki:
- 1 paczka tofu naturalnego (300 g),
- 1 duże dojrzałe (miękkie) mango,
- 2 małe cebulki (najlepiej ze szczypiorkiem),
- sos sojowy,
- ocet ryżowy (lub inny łagodny),
- imbir,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- olej,
- sałata np rukola.
Wykonanie:
Tofu pokroić w niezbyt dużą kostkę, mango obrać ze skóry, okroić miąższ dokoła pestki i pokroić go w kostkę. Cebulkę również pokroić w kostkę, jeśli używamy dymki ze szczypiorkiem, kroimy ją na kawałki ok 1 cm. Z sosu sojowego, octu, imbiru i wyciśniętego ząbku czosnku robimy marynatę (na oko dawałam sos sojowy i ocet). Tofu przekładamy do miski i zalewamy marynatą, odstawiamy na ok 15 minut (im dłużej stoi tym lepiej, chociaż ja nie miałam czasu i użyłam prawie od razu). Na patelni rozgrzewamy olej, tofu wrzucamy na patelnię (pozostawiając marynatę w misce - o ile została) i smażymy tak żeby było rumiane. Zdejmujemy tofu i na patelni smażymy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy mango, chwilę razem smażymy. Jeśli tofu ostygło można je dorzucić żeby całość była ciepła. Przyprawiamy sałatkę solą, pieprzem i ew. octem. Na talerzu układamy rukolę, układamy na niej sałatkę. Bardzo dobrze smakuje również po wymieszaniu z rukolą.
Smacznego!!!