Pikantna surówka z ogórka po azjatycku

Pikantna surówka z ogórka po azjatycku

Zgodnie z obietnicą przedstawiamy wam z Malwinną pyszną sałatkę do wczorajszych udek 5 smaków. Za sprawą ogórka jest niezwykle świeża, ale dymka i papryczki i pozostałe przyprawy dodają jej niezłego pazura. Ostra, aromatyczna, świeża. Prawda, że idealna do pieczonego kurczaka? Razem tworzą naprawdę zgrany duet. Sałatkę, jednak polecam także do innych mięs, a nawet jako lekką przegryzkę na lunch czy podwieczorek.

Na koniec serdecznie dziękuję Malwinnie za znalezienie naszej inspiracji na ten obiad i zobowiązuję się do rewanżu przy następnym wspólnym wirtualnym pichceniu.

Przepis dodaję do akcju Grumków Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Pikantna surówka z ogórka po azjatycku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 średnie ogórki wężowe

1-2 papryczki chilli (zależy od ich ostrości i waszych upodobań)

2 dymki

2 ząbki czosnku

2cm imbiru

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka oleju sezamowego

3-4 łyżki sezamu

 

Sposób przyrządzenia:

Ogórka umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie ukośne paski. Wrzucić je do miski polać octem, posypać cukrem, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie posiekać dymki, i bardzo drobno pokroić czosnek i imbir (można przecisnąć przez praskę). Papryczki pokroić drobno w paski lub drobniej w kosteczkę. Jaz zwykle przypominam o dokładnym umyciu rąk po kontakcie z papryczkami, a dla wrażliwców krojenie w rękawiczkach. Sezam podprażyć kilka minut na suchej rozgrzanej patelni. Gdy ogórek już odstoi osuszyć go trochę za pomocą ręczników papierowych i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i podawać.

Smacznego!

Zdjęcie - Pikantna surówka z ogórka po azjatycku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pikantna surówka z ogórka po azjatycku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów