Pikantna surówka z ogórka po azjatycku
Zgodnie z obietnicą przedstawiamy wam z Malwinną pyszną sałatkę do wczorajszych udek 5 smaków. Za sprawą ogórka jest niezwykle świeża, ale dymka i papryczki i pozostałe przyprawy dodają jej niezłego pazura. Ostra, aromatyczna, świeża. Prawda, że idealna do pieczonego kurczaka? Razem tworzą naprawdę zgrany duet. Sałatkę, jednak polecam także do innych mięs, a nawet jako lekką przegryzkę na lunch czy podwieczorek.
Na koniec serdecznie dziękuję Malwinnie za znalezienie naszej inspiracji na ten obiad i zobowiązuję się do rewanżu przy następnym wspólnym wirtualnym pichceniu.
Przepis dodaję do akcju Grumków Z widelcem po Azji.
Składniki:
2 średnie ogórki wężowe
1-2 papryczki chilli (zależy od ich ostrości i waszych upodobań)
2 dymki
2 ząbki czosnku
2cm imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka oleju sezamowego
3-4 łyżki sezamu
Sposób przyrządzenia:
Ogórka umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie ukośne paski. Wrzucić je do miski polać octem, posypać cukrem, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie posiekać dymki, i bardzo drobno pokroić czosnek i imbir (można przecisnąć przez praskę). Papryczki pokroić drobno w paski lub drobniej w kosteczkę. Jaz zwykle przypominam o dokładnym umyciu rąk po kontakcie z papryczkami, a dla wrażliwców krojenie w rękawiczkach. Sezam podprażyć kilka minut na suchej rozgrzanej patelni. Gdy ogórek już odstoi osuszyć go trochę za pomocą ręczników papierowych i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i podawać.
Smacznego!