Cebulę obrać, pokroić drobno, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Paprykę umyć, pokroić w cienkie słupki, dodać do cebulki. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do cebulki i papryki. Wrzucić kandyzowaną żurawinę i dusić pod przykryciem. Na koniec dołożyć filety, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Piąty wpis to ... śledzie , bo dawno ich nie było ;))) Zrobiłam eksperymentalnie śledzika według przepisu podanego przez Yfcię w Galerii Potraw . Jeżeli lubicie pikantno-słodkie smaki , to ta potrawa jest właśnie dla Was .
Łososia pokroić na kawałki i usmażyć na oleju. Przełożyć do ugotowanego makaronu. Na olej po smażeniu ryby wsypać mąkę i chwilę smażyć. Dolać zimne mleko i cały czas mieszając czekać aż zgęstnieje.
Ryba z tego przepisu wychodzi naprawdę fenomenalnie. Myślę, że jest niezłą propozycją nie tylko na lżejszy obiad, ale spokojnie może też trafić na wigilijny stół.
Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie.
Ci, którzy zaglądają do mnie regularnie wiedzą, że zaprzyjaźniam się z rybami. Dzisiejsze danie jest czymś co mnie absolutnie do nich przekonało. Duża ilość warzyw w tej potrawie wpłynęła na smak i wygląd a świadomość, że jest to samo zdrowie na talerzu wpłynęła na moje samopoczucie.
Dziś kolejna, bardzo smaczna propozycja podania rybki. Znalazłam wspaniały dla siebie sposób na przygotowanie ryby i chętnie z niego korzystam. Najpierw była rybka z pomidorami i fetą, a teraz ta. Użyłam filetów z łososia, choć w przepisie sugerowany jest dorsz lub halibut. Zamiast natki pietruszki dodałam posiekany koperek. Całość smakuje wspaniale, bardzo polecam!
Przyszedł czas na kolejne wspólne gotowanie. Andrzej dość dawno temu zaproponował Atince i mnie przepis na pyszną zapiekaną rybkę z książki Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik pt. "Smaki Ameryki". Ostatnio w mojej kuchni pojawia się sporo ryb, więc bardzo chętnie zrobiłam kolejną smaczną wersję.
Moją trzecią propozycją do akcji Różowy Tydzień jest tym razem coś niesłodkiego. Pyszny łosoś pod kołderką z warzyw i serka. To taka kombinacja różnych przepisów, a podsunęła mi ją pod nos znajoma. Na swoje potrzeby i gust trochę ją pozmieniałam, robiłam także z mniejszej porcji. Bardzo mi smakowała taka rybka, synkowi także. On oczywiście wyjadał rybkę spod warzyw ;)
Dzisiaj mam przyjemność zaprezentować ostatnie danie w ramach akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk. W dodatku danie, które przygotowałam wspólnie z Ireną i Andrzejem. Potrawka kalifornijska pochodzi z Podróży kulinarnych i moim zdaniem jest bardzo smaczna.
Chyba się nie spodziewałam, że pasztet z ryby może być taki dobry. Kiedy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że można by spróbować coś innego, bo czasami na mięso i wędliny nie możemy już patrzeć i muszę przyznać, że trafiłam w 10. Ten pasztet będzie się świetnie nadawał na świąteczny stół.
Tak, to był właśnie jeden z tych dni. Za oknem pogoda zaczęła się psuć, a ja wpadłem w melancholijny nastrój. Słodycze nie pomagały – na biurku piętrzył się już stosik patyczków od lizaków ukradzionych dzieciom. Gdyby żona zawołała mnie na obiad, siedziałbym dalej bez ruchu przed komputerem.