Pasztet rybny z marchewką

Pasztet rybny z  marchewką

Chyba się nie spodziewałam, że pasztet z ryby może być taki dobry. Kiedy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że można by spróbować coś innego, bo czasami na mięso  i wędliny nie możemy już patrzeć i muszę przyznać, że trafiłam  w 10. Ten pasztet będzie się świetnie nadawał na świąteczny stół.

Zdjęcie - Pasztet rybny z  marchewką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami'

Składniki:

  • 70 dag filetów z ryby
  • łyżka soku z cytryny
  • kajzerka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • cebula
  • 4 łyżki masła
  • 10-15 dag ugotowanej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 4 jajka
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Filety umyć, osączyć, skropić cytryną i odstawić na 20 minut. Bułkę pokroić w kostkę, zalać śmietaną i odstawić na 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na łyżce masła. Oddzielic żółtka od białek. Rybę oraz nieodciśniętą bułkę i cebulę przepuścic przez maszynkę.Pozostałe masło utrzeć, dodając po jednym żółtku a następnie połaczyć ze zmieloną rybą, bułką, żółtym serem, natka pietruszki i marchewką. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Białka ubic na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i napełnić masą do 2/3 ysokości. Wierzch pasztetu posypac bułka tartą. Piec około 45 min w temperaturze 180-190 stopni. Pasztet jest upieczony gdy lekko odstaje od formy.

Smacznego:)

Kategorie przepisów