Łosoś w warzywach
Moją trzecią propozycją do akcji Różowy Tydzień jest tym razem coś niesłodkiego. Pyszny łosoś pod kołderką z warzyw i serka. To taka kombinacja różnych przepisów, a podsunęła mi ją pod nos znajoma. Na swoje potrzeby i gust trochę ją pozmieniałam, robiłam także z mniejszej porcji. Bardzo mi smakowała taka rybka, synkowi także. On oczywiście wyjadał rybkę spod warzyw ;)
Składniki na 4 osoby (ja zmniejszyłam ilość składników):
*4 szt marchewki
*1 szt korzenia pietruszki
*pół sztuki selera
*1 szt pora
*4 sztuki ryb (ja dałam łososia, ale można zrobić z pstrągiem)
*masło do duszenia (u mnie oliwa)
*sól
*pieprz
*przyprawa do ryb do smaku
Składniki na sos:
*1 duża śmietana (u mnie jogurt)
*2 łyżeczki mąki (pominęłam)
*pieprz, sól
*trochę sera startego na tarce (u mnie twaróg)
Wykonanie:
Zetrzeć na tarce warzywa, doprawić solą,pieprzem, dusić na maśle około 20 minut.
Podsmażyć lekko rybę, do smaku posypać przyprawą do ryb. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami - warzywa, ryba, warzywa (u mnie tylko jedna warstwa). Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zrobić sos: śmietanę wymieszać z 2 łyżeczkami mąki, pieprzem i solą. Zetrzeć na tarce trochę sera i wymieszać z sosem. Polać zapiekankę po wierzchu sosem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Smacznego :)