Pstrąg z cytryną i ziołami
Jest to bardzo prosty przepis na aromatyczną rybę z "Kuchni włoskiej". W ten sposób można upiec właściwie każdą rybę, nie tylko pstrąga.
Składniki:
700 g ryby (u mnie filet z pstrąga)
2 cytryny pokrojone na plasterki
3 ząbki czosnku
6 listków szałwii
3 gałązki rozmarynu
sól, pieprz, oliwa z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
Rybę umyj i ułóż w formie, wysmarowanej oliwą z oliwe. Posól i popieprz rybę. Zioła i czosnek drobno posiekaj i otrzymaną mieszanką natrzyj rybę. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny, tak aby ryba była całkiem nimi przysłonięta. Wstaw półmisek na kilka godzin do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Cytrynę odsuń na bok, i wstaw naczynie do pieca. Po 15 minutach zredukuj temperaturę do 160 stopni i dolej białe wino. Piecz jeszcze przez około 20-25 minut.