Pstrąg pieczony w folii
Ryba z tego przepisu wychodzi naprawdę fenomenalnie. Myślę, że jest niezłą propozycją nie tylko na lżejszy obiad, ale spokojnie może też trafić na wigilijny stół.
Składniki:
świeże pstrągi
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pieprz ziołowy
czerwona papryka
tymianek lub rozmaryn
100 g masła
4 ząbki czosnku
Czosnek rozetrzyj, dobrze wymieszaj z miękkim masłem. Przyprawy wymieszaj ze sobą, dolej oliwę - tak, aby powstało coś na kształt ziołowej pasty. Wysmaruj dokładnie pstrągi tą mieszanką, umieść je na kawałku folii aluminiowej i ułóż w żaroodpornym naczyniu na grzbiecie, brzuszkiem do góry. Do brzuszków włóż po łyżce masła czosnkowego. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut, do momentu aż skórka się zarumieni i zacznie odstawać na brzegach. Pod koniec pieczenia można rozwinąć folię, aby ryby nabrały więcej koloru. Takie pstrągi świetnie smakują z ziemniakami z koperkiem.