Pstrąg pieczony w folii

Pstrąg pieczony w folii

Ryba z tego przepisu wychodzi naprawdę fenomenalnie. Myślę, że jest niezłą propozycją nie tylko na lżejszy obiad, ale spokojnie może też trafić na wigilijny stół.

Składniki:

świeże pstrągi

oliwa z oliwek

sól, pieprz

pieprz ziołowy

czerwona papryka

tymianek lub rozmaryn

100 g masła

4 ząbki czosnku

Czosnek rozetrzyj, dobrze wymieszaj z miękkim masłem. Przyprawy wymieszaj ze sobą, dolej oliwę - tak, aby powstało coś na kształt ziołowej pasty. Wysmaruj dokładnie pstrągi tą mieszanką, umieść je na kawałku folii aluminiowej i ułóż w żaroodpornym naczyniu na grzbiecie, brzuszkiem do góry. Do brzuszków włóż po łyżce masła czosnkowego. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut, do momentu aż skórka się zarumieni i zacznie odstawać na brzegach. Pod koniec pieczenia można rozwinąć folię, aby ryby nabrały więcej koloru. Takie pstrągi świetnie smakują z ziemniakami z koperkiem.

Zdjęcie - Pstrąg pieczony w folii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów