Balig Bughlamasi - ryba duszona z warzywami
Przepis znalazłam na blogu AZ cookbook.
Wyszła szybka i pyszna potrawa.
Składniki:
600g filetów rybnych
2 filiżanki obranych i posiekanych pomidorów
1 zielona papryka, pokrojona dość drobno
1 kawałek selera, posiekany (1/2 filiżanki)
½ kubka posiekanej natki
2 liście laurowe
1 mała cytryna, pokrojona na plasterki
4 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Na dnie szerokiego garnka ułożyć kawałki ryby, posolić i popieprzyć. Nakryć warstwę ryby warstwą posiekanych pomidorów, Na rybę nałożyć warstwę pomidorów, warstwę zielonej papryki, selerów i natki pietruszki. Włożyć liście laurowe, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.. Pokropić całość masłem.Nakryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień, poddusić na maleńkim gazie przez około 30 minut.Smacznego :)
rok temu słoiczkowaliśmy sos pomidorowy do pizzy:
i jedliśmy łazanki z brokułami: