Potrawka kalifornijska
Dzisiaj mam przyjemność zaprezentować ostatnie danie w ramach akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk. W dodatku danie, które przygotowałam wspólnie z Ireną i Andrzejem. Potrawka kalifornijska pochodzi z Podróży kulinarnych i moim zdaniem jest bardzo smaczna. Mam nadzieję, że Grumkom również posmakowała. Dziękuję im za wspaniałą akcję, dzięki ktorej miałam okazję poznać kuchnię różnych krajów.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 cebulki dymki
- 1 zielona papryka
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 gałązki bazylii
- 2 gałązki oregano
- 400 - 600 g filetów różnych ryb morskich np, tuńczyk, dorsz
- 2 łyżki posiekanej bazylii do posypania
-
sól, pieprz świeżo zmielony
Cebulę, dymkę i paprykę pokroić w kostkę i smażyc na oliwie, ciągle mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, rozgniecione widelcem pomidory wraz z zalewą i wino. Zioła posiekać i dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, mieszając, ok. 10 min. Ryby pokroic na kawałki grubości 3-4 cm i dołożyc do garnka z warzywami, wymieszać. Gotować pod przykryciem aż ryby będa miękkie a sos dość gęsty. Doprawić potrawkę sola i pieprzem, posypać świeżą bazylią.