Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

Pstrąg wyszedł na medal. Jest soczysty, maślany i rozpływa się w ustach.

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

1 pstrąg

2 duże łyżki masła

1 ząbek czosnku

sól

papryka słodka

pół cytryny

Oczyszczoną rybę natrzeć solą z każdej strony. Ząbek czosnku rozetrzeć i wymieszać razem z masłem. Rybę od środka natłuścić masłem czosnkowym, włożyć 2 plastry cytryny. Zawinąć w folię aluminiową, pozostawiając górę odkrytą. Nadmiar wody wyparuje i ryba nie będzie taka mokra. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 st. Pod koniec pieczenia, posypujemy pstrąga papryką czerwoną. Skórka zrobi się chrupiąca i nabierze ciekawego wyglądu. Podawać z cytryną i masłem.

 

 

Kategorie przepisów