Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
Pstrąg wyszedł na medal. Jest soczysty, maślany i rozpływa się w ustach.
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
1 pstrąg
2 duże łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól
papryka słodka
pół cytryny
Oczyszczoną rybę natrzeć solą z każdej strony. Ząbek czosnku rozetrzeć i wymieszać razem z masłem. Rybę od środka natłuścić masłem czosnkowym, włożyć 2 plastry cytryny. Zawinąć w folię aluminiową, pozostawiając górę odkrytą. Nadmiar wody wyparuje i ryba nie będzie taka mokra. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 st. Pod koniec pieczenia, posypujemy pstrąga papryką czerwoną. Skórka zrobi się chrupiąca i nabierze ciekawego wyglądu. Podawać z cytryną i masłem.