Ryba zapiekana z parmezanem

Ryba zapiekana z parmezanem

 Zdjęcie - Ryba zapiekana z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Przyszedł czas na kolejne wspólne gotowanie. Andrzej dość dawno temu zaproponował Atince i mnie przepis na pyszną zapiekaną rybkę z książki  Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik pt. "Smaki Ameryki".  Ostatnio w mojej kuchni pojawia się sporo ryb, więc bardzo chętnie zrobiłam kolejną smaczną wersję. W przepisie wykorzystana jest sola, natomiast ja zrobiłam z łososiem. Parmezan przywiozłam sobie z Włoch, więc doczekał się swojej inauguracji w mojej kuchni. Rybką zajadałam się wspólnie z moim synkiem, bardzo nam posmakowała:)

Kochani, dziękuję Wam za wspaniałe spotkanie kulinarne pod znakiem rybki, a nasze danie dołączam do akcji „Z Widelcem przez Kuchnię Obu Ameryk”.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

*45 dag filetów z soli (u mnie łosoś)

*ćwierć szklanki startego parmezanu,

*2 łyżki masła,

*2 łyżki majonezu (u mnie jogurt naturalny)

*2 łyżki posiekanej cebuli,

*łyżka soku z cytryny,

*sól,

*tłuszcz do smarowania rusztu.

 

Do przybrania: gałązki natki pietruszki i plasterki cytryny.



WYKONANIE:

Rybę umyć, suszyć, posolić, skropić sokiem z cytryny i
odstawić na 10 minut. Posmarować tłuszczem ruszt, położyć filety i upiec z dwóch stron w temperaturze 180 stopni C.  Ja piekłam w piekarniku na blasze, kładąc na niej papier do pieczenia.

W miseczce dokładnie wymieszać parmezan, miękkie masło, majonez
i cebulę. Na każdej porcji ryby położyć masę parmezanową i zapiec na
złotobrązowy kolor. Podawać przybrane natką i plasterkiem cytryny.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ryba zapiekana z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ryba zapiekana z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów