Ryba zapiekana z parmezanem
Przyszedł czas na kolejne wspólne gotowanie. Andrzej dość dawno temu zaproponował Atince i mnie przepis na pyszną zapiekaną rybkę z książki Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik pt. "Smaki Ameryki". Ostatnio w mojej kuchni pojawia się sporo ryb, więc bardzo chętnie zrobiłam kolejną smaczną wersję. W przepisie wykorzystana jest sola, natomiast ja zrobiłam z łososiem. Parmezan przywiozłam sobie z Włoch, więc doczekał się swojej inauguracji w mojej kuchni. Rybką zajadałam się wspólnie z moim synkiem, bardzo nam posmakowała:)
Kochani, dziękuję Wam za wspaniałe spotkanie kulinarne pod znakiem rybki, a nasze danie dołączam do akcji „Z Widelcem przez Kuchnię Obu Ameryk”.
SKŁADNIKI:
*45 dag filetów z soli (u mnie łosoś)
*ćwierć szklanki startego parmezanu,
*2 łyżki masła,
*2 łyżki majonezu (u mnie jogurt naturalny)
*2 łyżki posiekanej cebuli,
*łyżka soku z cytryny,
*sól,
*tłuszcz do smarowania rusztu.
Do przybrania: gałązki natki pietruszki i plasterki cytryny.
WYKONANIE:
Rybę umyć, suszyć, posolić, skropić sokiem z cytryny i
odstawić na 10 minut. Posmarować tłuszczem ruszt, położyć filety i upiec z dwóch stron w temperaturze 180 stopni C. Ja piekłam w piekarniku na blasze, kładąc na niej papier do pieczenia.
W miseczce dokładnie wymieszać parmezan, miękkie masło, majonez
i cebulę. Na każdej porcji ryby położyć masę parmezanową i zapiec na
złotobrązowy kolor. Podawać przybrane natką i plasterkiem cytryny.
Smacznego :)