Śledzie po kaszubsku
Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie. Gorąco polecam, to pierwsza propozycja przygotowana w ramach Kuchni Wielkanocnej 2010!
Składniki:
1 kg słonych śledzi, np. matiasy
4 duże cebule
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka koncentratu pomidorowego
pół szklanki oleju
sól, pieprz
ziele angielskie
majeranek
Filety wymoczyć w wodzie - minimum 2 godziny, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić w większe kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię, smażyć, aż się lekko zarumieni. Następnie wlać przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wlać jeszczcze pół szkanki oleju, dodać ziele angielskie i majeranek.
Układać w słoiku warstwami: śledzie, sos, śledzie, sos... Następnie zakręcić dokładnie słoik i przechowywać minimum 2 dni w zimnym miejscu.
Smacznego:-)