Ryba po karaibsku
Dziś kolejna, bardzo smaczna propozycja podania rybki. Znalazłam wspaniały dla siebie sposób na przygotowanie ryby i chętnie z niego korzystam. Najpierw była rybka z pomidorami i fetą, a teraz ta. Użyłam filetów z łososia, choć w przepisie sugerowany jest dorsz lub halibut. Zamiast natki pietruszki dodałam posiekany koperek. Całość smakuje wspaniale, bardzo polecam!
Przepis na rybę po karaibsku znalazłam tutaj, jest to propozycja z kuchni Salwadoru, którą oczywiście dołączam do kulinarnej podróży Ireny i Andrzeja z Widelcem przez Kuchnie Obu Ameryk.
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
*112 kg filetów z dorsza lub halibuta (użyłam łososia)
*2 łyżeczka soli
*1/4 łyżeczki pieprzu
*1 roztarty ząbek czosnku
*2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu (6 proc.)
*2 średnie cebule pokrajane w plasterki
*4 średnie pomidory sparzone, obrane, pokrajane w krążki
*2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (użyłam koperku)
*1/4 szklanki oliwy lub oleju
Wykonanie:
Wymieszać 1/2 łyżeczki soli, pieprz, czosnek z 1 łyżką soku z cytryny lub 1/2 łyżeczką octu z 1 łyżeczką wody, natrzeć filety, odstawić na 15 min.
Następnie włożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia.
Na rybie ułożyć warstwami cebulę, pomidory i zieloną pietruszkę, posypać resztą soli.
Wlać oliwę, skropić sokiem z cytryny lub 1/2 łyżeczki octu z łyżeczką wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190°C) i piec przez 45 min. Podawać z ziemniakami puree i zieloną sałatą.
Smacznego :)