Kolejny chlebek pieczony w garnku żeliwnym. Szybki bo drożdżach i z chrupiącą skórką. Dodatek prażonej cebulki bardzo ożywia smak i aromat chleba - świetnie komponuje się z żytnią mąką.
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle szybkie i pyszne bułeczki śniadaniowe z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano. Bardzo delikatne i aromatyczne, idealne na leniwe śniadanie. Polecam!
Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty !
Dzisiaj by dodatkowo poprawić jej miękkość upiekłam ją (a właściwie je, bo z ciasta wychodzą dwie małe bagietki lub jedna bardzo długa) na drożdżowym zaczynie, który na bazie mąki, wody i dosłownie symbolicznej ilości drożdży wyrastał przez 8 godzin, gdy byłam w pracy. Prawda, że proste? A jakie efektowne!
Po świętach nie mam ochoty na mięso ani wędliny więc żeby mieć co zjeść w pracy upiekłam focaccię, którą można skonsumować całkowicie samą, bez niczego. Może niezupełnie bo dodatki nie są niczym a nadają jej właśnie tego charakteru. Smaki focacci można komponować dowolnie, ja dodałam czarne oliwki i rozmaryn.
Dodałam do środka rodzynki namoczone w świeżym soku pomarańczowym, kandyzowaną skórkę i trochę płatków migdałowych na wierzch, żeby nadać tym maślanym wypiekom formę nieco bardziej deserową.
Na zdjęciu można zauważyć, że wierzch chleba jest mocno spieczony. Jest to spowodowane słodyczą bakalii oraz kwasu chlebowego. Cukier, który jest w nich zawarty znacznie przyspiesza spiekanie się skórki.
Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał w dziesiątkę, bo połączenie czekolady i chrupiących orzechów zawsze i każdemu smakuje. Dodałam również od siebie trochę suszonych śliwek, bo takie połączenie też lubię, choć następnym razem dodam ich więcej.
W wersji pełnoziarnistej są do tego jeszcze korzystniejsze dla naszego zdrowia, a posypane aromatyczną przyprawą zaatar przenoszą nas na chwilę do innej krainy. Oczywiście egzotyczną przyprawę można zastąpić inną ulubioną, to tylko propozycja, a wszelkiego rodzaju modyfikacje są tutaj dozwolone.
W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia
Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić.