Chleb żytni na drożdżach z prażoną cebulką
Kolejny chlebek pieczony w garnku żeliwnym. Szybki bo drożdżach i z chrupiącą skórką.
Dodatek prażonej cebulki bardzo ożywia smak i aromat chleba - świetnie komponuje się z żytnią mąką.
Chleb żytni na drożdżach z prażoną cebulką
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki żytniej chlebowej - typ 720
- 10 dkg świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 800 ml ciepłej wody
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka prażonej cebulki
W misce wymieszać wszystkie składniki. Przy chlebie na bazie mąki żytniej nie ma potrzeby długiego wyrabiania ciasta, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać.
Foremka silikonowa Ciasto wyłożyć do formy. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
Garnek żeliwny
Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb i przykryć przykrywką.
Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec jeszcze 15 minut.
Chleb żytni na drożdżach z prażoną cebulką Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: