Domowy chleb pszenny bez wyrabiania.

Domowy chleb pszenny bez wyrabiania.

Jeden ze smaczniejszych i ładniejszych bochenków chleba, jakie wyszły z mojego piekarnika. Jego ostra, niewiarygodnie chrupiąca skórka i sprężysty miąższ idealnie nadaje się jako baza do kanapek, a naturalny i neutralny smak świetnie współgra zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga długiego zagniatania.

Zdjęcie - Domowy chleb pszenny bez wyrabiania. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczesny, leniwy poranek. Słońce już wstało, dzieci też. Wesoło wskoczyły do jasnej pościeli pachnącej świeżością i konwaliami. Promienie zimowego słońca przedzierają się przez słomianki, a my śmiejemy się w głos. Za chwilę zapach świeżego chleba pobudzi nasze kubki smakowe. Głodni zasiądziemy do stołu.

Kremowe masło, słodkie pomidory, świeżo zaparzona kawa i domowy chleb. Takie poranki zdarzają się już tylko w święta…

Ale co zrobić, żeby w drugi dzień świąt móc cieszyć się idealnie świeżym, jeszcze ciepłym chlebem? Trzeba upiec, najlepiej taki, którego nie trzeba długo wyrabiać, a któremu żaden inny nie dorówna smakiem nawet w połowie.

Składniki:

  • 450g mąki pszennej uniwersalnej (w tym 2-3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 3g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • około 340ml letniej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże zasypałam cukrem i zalałam 2-3 łyżkami letniej wody. Odstawiłam na 10-15 minut do spienienia.
  • Do dość dużej miski przesiałam mąkę i mąkę pełnoziarnistą (chleb można przygotować tylko z jasnej mąki). Dodałam sól, aktywowane drożdże i wodę.
  • Drewnianą łyżką lub za pomocą miksera wymieszałam do połączenia się składników. Ciasto powinno być lepkie i niemal półpłynne, ale nie nazbyt rzadkie.
  • Miskę zawinęłam w folię i odstawiłam na 12-16 godzin, najlepiej na noc.
  • Rozgrzałam piekarnik do 200°C. Wstawiłam żeliwny garnek z pokrywką o średnicy około 20cm i rozgrzewałam go co najmniej 30 minut. Można użyć dowolnego żaroodpornego naczynia o odpowiedniej wielkości.
  • Rano przełożyłam wyrośnięte ciasto na mocno oprószoną mąką stolnicę i złożyłam kilka razy (jak kopertę do wewnątrz).
  • W misce lub durszlaku ułożyłam czystą ściereczkę i obsypałam ją obficie mąką. Przełożyłam chleb na ściereczkę składaniem do góry i odstawiłam.
  • Do nagrzanego garnka ostrożnie zsunęłam bochenek ze ściereczki, przykryłam pokrywką i piekłam przez 30 minut.
  • Następnie zdjęłam pokrywkę i dopiekłam do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia.
  • Ostudzić na kratce.

Smacznego!

Zdjęcie - Domowy chleb pszenny bez wyrabiania. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów