Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

Tak, wiem. Klasyczne brioszki piecze się w foremkach i mają śmieszny kształt „bałwanka”. Ja jednak (przyznam, trochę z lenistwa) wybrałam dla nich prostą formę bułeczek.

Brioszki przygotowuje się z dużą ilością masła. Ich ciasto pozostaje jednak lekkie i puszyste, krótko mówiąc naprawdę pyszne!

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodałam do środka rodzynki namoczone w świeżym soku pomarańczowym, kandyzowaną skórkę i trochę płatków migdałowych na wierzch, żeby nadać tym maślanym wypiekom formę nieco bardziej deserową.

Wykorzystałam przepis absolutnego mistrza, Jacquesa Pépin.

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

Agata, 7 stycznia 2014

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • drożdże suszone - 7g
  • woda - 3 łyżki, letnia
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 3 szt + na wierzch
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • masło - 170 g
  • rodzynki - 4 łyżki
  • pomarańcza - 1/2 szt
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 1 kopiasta łyżeczka
  • migdały w płatkach - 3 łyżki
Sposób przygotowania

Rodzynki zalej sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy, odstaw.

W misce wymieszaj drożdże z wodą i cukrem, odstaw na 10 minut, by zaczęły pracować.

Dodaj sól, mąkę oraz jaja. Wyrób ze składników ciasto, najwygodniej zrobić to w robocie kuchennym.

Dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło, dokładnie połącz wszystkie składki (wraz z rodzynkami i skórką pomarańczową) na jednolite ciasto.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw na 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie je zagnieć, włóż do miski, przykryj folią i na noc umieść w lodówce.

Następnego dnia uformuj z ciasta bułeczki (ok. 8 szt), wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kolejną godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp na wierzchu płatkami migdałów, piecz w temp. 180 oC przez ok. 25 minut.

Przepisy z tych kategorii

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Grzanki francuskie z chałki orkiszowej
1

Grzanki francuskie z chałki or…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli
1

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
2

Gratin de l'oignons - francusk…

food² food²
Food Square