Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

Tak, wiem. Klasyczne brioszki piecze się w foremkach i mają śmieszny kształt „bałwanka”. Ja jednak (przyznam, trochę z lenistwa) wybrałam dla nich prostą formę bułeczek.

Brioszki przygotowuje się z dużą ilością masła. Ich ciasto pozostaje jednak lekkie i puszyste, krótko mówiąc naprawdę pyszne!

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodałam do środka rodzynki namoczone w świeżym soku pomarańczowym, kandyzowaną skórkę i trochę płatków migdałowych na wierzch, żeby nadać tym maślanym wypiekom formę nieco bardziej deserową.

Wykorzystałam przepis absolutnego mistrza, Jacquesa Pépin.

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

Agata, 7 stycznia 2014

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rodzynki zalej sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy, odstaw.

W misce wymieszaj drożdże z wodą i cukrem, odstaw na 10 minut, by zaczęły pracować.

Dodaj sól, mąkę oraz jaja. Wyrób ze składników ciasto, najwygodniej zrobić to w robocie kuchennym.

Dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło, dokładnie połącz wszystkie składki (wraz z rodzynkami i skórką pomarańczową) na jednolite ciasto.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw na 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie je zagnieć, włóż do miski, przykryj folią i na noc umieść w lodówce.

Następnego dnia uformuj z ciasta bułeczki (ok. 8 szt), wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kolejną godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp na wierzchu płatkami migdałów, piecz w temp. 180 oC przez ok. 25 minut.

Kategorie przepisów