Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

Tak, wiem. Klasyczne brioszki piecze się w foremkach i mają śmieszny kształt „bałwanka”. Ja jednak (przyznam, trochę z lenistwa) wybrałam dla nich prostą formę bułeczek.

Brioszki przygotowuje się z dużą ilością masła. Ich ciasto pozostaje jednak lekkie i puszyste, krótko mówiąc naprawdę pyszne!

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodałam do środka rodzynki namoczone w świeżym soku pomarańczowym, kandyzowaną skórkę i trochę płatków migdałowych na wierzch, żeby nadać tym maślanym wypiekom formę nieco bardziej deserową.

Wykorzystałam przepis absolutnego mistrza, Jacquesa Pépin.

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

Agata, 7 stycznia 2014

Zdjęcie - Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • drożdże suszone - 7g
  • woda - 3 łyżki, letnia
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 3 szt + na wierzch
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • masło - 170 g
  • rodzynki - 4 łyżki
  • pomarańcza - 1/2 szt
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 1 kopiasta łyżeczka
  • migdały w płatkach - 3 łyżki
Sposób przygotowania

Rodzynki zalej sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy, odstaw.

W misce wymieszaj drożdże z wodą i cukrem, odstaw na 10 minut, by zaczęły pracować.

Dodaj sól, mąkę oraz jaja. Wyrób ze składników ciasto, najwygodniej zrobić to w robocie kuchennym.

Dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło, dokładnie połącz wszystkie składki (wraz z rodzynkami i skórką pomarańczową) na jednolite ciasto.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw na 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie je zagnieć, włóż do miski, przykryj folią i na noc umieść w lodówce.

Następnego dnia uformuj z ciasta bułeczki (ok. 8 szt), wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kolejną godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp na wierzchu płatkami migdałów, piecz w temp. 180 oC przez ok. 25 minut.

Przepisy z tych kategorii

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką

Polędwiczka wieprzowa z ciecie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Młody bób z groszkiem, chili i miętą

Młody bób z groszkiem, chili i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Ziemniaki i karczochy z pieca
1

Ziemniaki i karczochy z pieca

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

michal michal
Kulinarne etiudy

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka obiadowa Gordona Ramsaya
1

Sałatka obiadowa Gordona Ramsa…

Tyna Tyna
In cooking we trust