Tureckie bułeczki z czarnuszką

Tureckie bułeczki z czarnuszką


Turkish bagels with black cumin.
Zdjęcie - Tureckie bułeczki z czarnuszką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze.
Zdjęcie - Tureckie bułeczki z czarnuszką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki. Ciasto na 10 kuleczek. 175 g maki, 75 g jogurtu, 3 łyżki oleju, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól.
Nadzienie. 100g sera feta, 1 łyżka mleka, 1 żółtko do posmarowania, 1 łyżka czarnuszki do posypania

Wykonanie. Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli. Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości 5 cm. Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać . Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.
Smacznego.

Kategorie przepisów