Chałka cynamonowa z bakaliami
Chętnie eksperymentuję z kształtami moich drożdżowych wypieków, dlatego lubię piec chałki. Zaplatanie warkocza z ciasta to niezwykle relaksujące zajęcie, a widok świeżo upieczonej chałki niewątpliwie cieszy oko.
Wałeczki z których zaplata się warkocz można urozmaicić o dodatek, dzięki temu chałka w przekroju będzie kryła za sobą niespodziankę. Robiłam już tak z chałką z budyniem i kruszonką oraz w zeszłym roku w wersji świątecznej z marcepanem.
Tym razem po świętach zostało mi masło orzechowe, powidła śliwkowe i bakalie, dlatego postanowiłam je wykorzystać i upiec rumiany warkocz.
Chałka cynamonowa z bakaliami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej typ 550
- 100 g cukru
- 7 g suszonych drożdży instant
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- Nadzienie:
- białko
- 150 g masła orzechowego
- 100 g powideł śliwkowych
- 150 g bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele i orzechy włoskie)
- Wierzch:
- Żółtko + łyżeczka mleka
- Bakalie do posypania np. płatki migdałowe
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże. W jednym rondlu topimy masło i następnie je studzimy. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie.
- Robimy w cieście wgłębienie, wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewamy na przemian mleko z topionym masłem i dalej wyrabiamy. Po ok. 5 minut, ciasto przekładamy do misy posmarowanej masłem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Białko ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy masło orzechowe, miód i powidła śliwkowe. Dodajemy posiekane drobno bakalie. Masę mieszamy i wstawiamy do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek, który rozpłaszczamy. Na środku każdego z nich wykładamy farsz bakaliowy, zostawiając brzegi puste (patrz zdjęcie). Brzegi ciast zbieramy ku środkowi i tworzymy 3 wałeczki z farszem w środku. Zaplatamy z nich chałkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch chałki smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do pieca.
- Chałkę pieczemy przez 30 minut, następnie studzimy ją na kuchennej kratce.