Focaccia z pomidorami i oliwkami
Focaccia to rodzaj drożdżowego,włoskiego pieczywa, podawanego zwykle jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Jej smak można dowolnie modyfikować, dodając rozmaite zioła czy warzywa. To moje pierwsze spotkanie z tym wypiekiem. Wzorowałam się na przepisie podanym na blogu Feeria Smaków. Zmieniłam w nim dodatki: u mnie są to koktajlowe pomidorki, czarne oliwki, morska sól, oregano oraz fioletowa bazylia. Oliwę w cieście zamieniłam na nowy na naszym rynku roślinny smalczyk - Smakowita Pajda, który pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem i aromatem. Nigdy nie przepadałam za słynnymi pajdami chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. A tu, o dziwo, taka kanapka całkiem mi posmakowała :)
Focaccia wyszła przepyszna: aromatyczna, miękka i puszysta. Smakowała nam zarówno jedzona samodzielnie, jak i w postaci kanapek. Na pewno będę jeszcze nieraz do niej wracać :) Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
- 300 ml ciepłej wody
- 450 g mąki
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki roztopionej Smakowitej Pajdy z ziołami
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- kilka pomidorków koktajlowych
- czarne oliwki
- sól morska
- suszone oregano
- suszona fioletowa bazylia
Wykonanie:
Dla osób posługujących się maszyną do pieczenia chleba:
Dla osób nie posiadających maszyny:
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wodę i stopiony, schłodzony smalczyk. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko je wyrobić.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą (u mnie blaszka w kształcie serca o średnicy 26 cm). Palcami zrobić w nim zagłębienia i, lekko wciskając, ułożyć w nich przekrojone na pół pomidory i oliwki. Oprószyć całość solą morską, suszonym oregano i bazylią. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Smacznego :)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.