Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty :) !

Chleb wieloziarnisty

Składniki:

Namaczanka:

  • 28 g płatków owsianych
  • 28 g ziaren słonecznika
  • 28 g nasion dyni
  • 28 g siemienia lnianego
  • 28 g sezamu
  • 175 g wody

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji
  • 350 g wody
  • 5 g drożdży instant
  • 680 g mąki chlebowej
  • 10 g soli morskiej
  • namaczanka

Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny).

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania.

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą).

Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony jak pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos) Wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w środku na 10 minut.

Smacznego :)

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: http://pieczywonazakwasie.blogspot.co.uk/2013/09/chleb-wieloziarnisty.html

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów