Chleb wieloziarnisty
Nie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty !
Chleb wieloziarnistySkładniki:
Namaczanka:
- 28 g płatków owsianych
- 28 g ziaren słonecznika
- 28 g nasion dyni
- 28 g siemienia lnianego
- 28 g sezamu
- 175 g wody
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin.
Ciasto właściwe:
- 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji
- 350 g wody
- 5 g drożdży instant
- 680 g mąki chlebowej
- 10 g soli morskiej
- namaczanka
Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny).
Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania.
Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą).
Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony jak pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos) Wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w środku na 10 minut.
Smacznego
Źródło: http://pieczywonazakwasie.blogspot.co.uk/2013/09/chleb-wieloziarnisty.html
Drukuj / PDF