Chleb świąteczny

Chleb świąteczny


Chleb świąteczny zagościł na blogu Liski tuż przed Świętami. Jego wnętrze (miąższ!) spodobał mi się tak bardzo, że dosłownie 2 godziny po ujrzeniu zdjęcia taki sam bochenek wyrastał w mojej kuchni. Dzięki temu przepisowi odkryłam, że bardzo smakuje mi kwas chlebowy. A wy, lubicie ten napój?

Zdjęcie - Chleb świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na zdjęciu można zauważyć, że wierzch chleba jest mocno spieczony. Jest to spowodowane słodyczą bakalii oraz kwasu chlebowego. Cukier, który jest w nich zawarty znacznie przyspiesza spiekanie się skórki. Można oczywiście przykryć wierzch chleba folią spożywczą, lecz ten ciemno-brązowy, niemal czarny kolor skórki jest cechą charakterystyczną dla tego rodzaju pieczywa.

Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym / przepis podaję za Liską, składniki na 1 bochenek w keksówce o pojemności 1 kg/
Dzień 1 (12h przed etapem 2):

-150 ml wody - 70 g zakwasu żytniego - 120 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na 12h.

Dzień 2: - Zakwas z dnia nr 1 - 380 g mąki pszennej chlebowej typ 720 - 30 g melasy (najlepiej z trzciny cukrowej, ale może być też buraczana) - 250 g kwasu chlebowego (do kupienia w sklepie spożywczym, w dziale z napojami) - 15 g świeżych drożdży - 100 g orzechów włoskich (uprażonych wcześniej na suchej patelni) - 100 g suszonej żurawiny - 60 g suszonych wędzonych śliwek, pokrojonych w cienkie paseczki - 2 łyżeczki kminku (opcjonalnie) - 1,5 łyżeczki soli morskiej
dodatkowo: - otręby żytnie i olej roślinny do posmarowania foremki, jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania wierzchu chleba, 2 łyżeczki maku do posypania wierzchu

Wszystkie składniki (oprócz bakalii) zmiksować. Ciasto będzie dosyć luźne. Wmieszać bakalie (orzechy drobno posiekać). Keksówkę o pojemności 1 kg posmarować olejem roślinnym, wysypać otrębami żytnimi. Przelać do niej ciasto. Wygładzić wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania aż ciasto wypełni całą blaszkę (trwa to 1-2 h, powoli, ale trzeba koniecznie dać ciastu porządnie wyrosnąć - to b. ważne). Wyrośnięty chleb posmarować jajkiem i posypać makiem, odstawić jeszcze na 10-15 min, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 st C. Wstawić chleb, spryskać ścianki piekarnika wodą. Piec ok. 35-45 minut. Skórka tego chleba bardzo szybko się rumieni, można go więc przykryć aluminiową folią i dopiekać pod nią. Upieczony chleb wyjąć z formy, ostudzić na kuchennej kratce. Zawinąć w ściereczkę. Dobrze się przechowuje ok. tygodnia. Smacznego!



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów