Bagietka z szałwią
Do wypieków nie należy podchodzić „na jedną modłę”. Każdy z nich ma swój rytm, swoją specyfikę i swój czas pieczenia. Niektóre bochenki, w szczególności te na zakwasie, wymagają troski i raczej dłuższego pieczenia. Ich miąższ jest zazwyczaj bardziej wilgotny i dużo łatwiej nam o efekt zakalca. Chleb na drożdżach za to musi pozostać puszysty a dopiekanie go do uzyskania jak najintensywniejszego efektu spieczonej skórki może bardzo źle na niego wpłynąć.
Nieco inaczej jest z bułeczkami i bagietkami. Mimo, że korci nas by je jeszcze przybrązowić, najlepiej wychodzą gdy w piekarniku trzymamy je dosłownie chwilę i złapiemy moment, gdy są dopieczone, miękkie, lecz nie przepieczone. Należy przyjąć, że jeśli drewniany patyczek w nie wsadzony nie wychodzi oblepiony ciastem, są w sam raz gotowe do wyjęcia z piekarnika. Natura bagietki bowiem nakazuje, aby była jak najbardziej miękka i jak najbardziej puszysta.
Dzisiaj by dodatkowo poprawić jej miękkość upiekłam ją (a właściwie je, bo z ciasta wychodzą dwie małe bagietki lub jedna bardzo długa) na drożdżowym zaczynie, który na bazie mąki, wody i dosłownie symbolicznej ilości drożdży wyrastał przez 8 godzin, gdy byłam w pracy. Prawda, że proste? A jakie efektowne!
Bagietka z szałwią Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 10 godz. 15 min. Porcje: 2 Składniki- Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- Ciasto właściwe (na dwie bagietki):
- 200 g zaczynu
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 g suszonej szałwii
- pół łyżeczki suszonych drożdży
- 80 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw na 8-10 godzin. Po upływie tego czau zaczyn powinien się mocno podnieść i zacząć bąbelkować.
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto właściwe oprósz wody.
- Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w miseczce i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i zagnieć.
- Podziel ciasto na pół i uformuj dwa cienkie rulonu.
- Ułóż rulony na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Umieść blachę w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.
- Wyjmij i ostudź nieco przed jedzeniem.