Lekka sałatka z awokado i grejpfrutem z dodatkiem dresingu z granatu. Smak sałatki słodko-kwaśny to coś co lubię najbardziej na kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Bardzo często robię sałatki, to że lato za nami to nie znaczy że musimy rezygnować z takich przyjemności
Mojej rodzinie pączki smakowały, choć ich zdaniem nie mogą się równać z tradycyjnymi pączkami drożdżowymi. Przygotowanie ich wymaga za to znacznie mniej czasu.
Zgodnie ze staropolskim przysłowiem trzeba zjeść pączki w tłusty czwartek. Kto tego nie uczyni, nie będzie żył w dostatku przez najbliższy rok ;-) Ja piekę pączki zawsze wg. tego samego przepisu Ewy Aszkiewicz z książki ,,Kuchnia Polska „. Jest to wersja luksusowa, pączki z tego przepisu są leciutkie, puszyste i…. kaloryczne, tradycji niech stanie się zadość ;-)
Bardzo łatwo we własnej kuchni możesz przygotować trufle.To chyba najprostsze i najszybsze trufle,pralinki jak kto woli.Idealne dla osób dbających o figurę.Zdrowe,pyszne,wegańskie nawet bez czekolady.
Soczyste mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione orzechy-nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja.
Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw tak przygotowany jak do bolognese,rurki makaronowe z jarmużowo-serowo-orzechowym nadzieniem,beszamel z oregano to istne bogactwo smaków.
Kurczak w kapitalnym, meksykańskim sosie mole poblano, z dodatkiem czekolady, chili i pomidorów, to pomysł na pyszny, nietuzinkowy obiad, który dostarcza ogromną ilość bodźców smakowych każdemu podniebieniu.
Od dawna miałam ochotę na zakwas na biały barszczyk, ale jakoś nie było okazji. Udało się i mogę już napisać, że biały barszczyk z dodatkiem tego zakwasu jest bardzo smaczny. Zakwas na bazie mąki pszennej jest delikatniejszy niż zakwas na bazie mąki żytniej. Smakuje mi zdecydowanie bardziej - polecam!
Ten pasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny.(...)W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska.
U mnie tym razem wersja cytrynowa bardzo orzeźwiająca nie jest to typowy ajerkoniak gdyż zrobiłam go w bardziej półpłynnej konsystencji. Wspaniale smakuje a wyciągnięty z lodówki smakuje jeszcze lepiej. A dodatek whisky dodaje mu fajnego smaku. Wystarczy kilka dni na przegryzienie, więc zabierajcie się do roboty to na weekend jeszcze spróbujecie ;-)
Ciasteczka, które chciałam przygotować od dawna - żałuję, że dopiero teraz je spróbowałam. Wspaniałe twarde ciastka, głownym składnikiem są bakalie - macie pole do popisu, możecie użyć dowolnych orzechów i owoców suszonych. Możecie je zrobić klasyczne lub tak jak ja zrobiłam z połową - polać czekoladą.