Naleśniki zapiekane z bananami i czekoladą
Dziś potężna dawka kalorii!
( Ale gwarantuję Wam, że od czasu do czasu taka dawka Wam nie zaszkodzi! ).
Fantastyczne, chrupiące naleśniki zapiekane z bananami i pyszną, mleczną czekoladą.
Skóra naleśników fantastycznie chrupie, a delikatny krem bananowo-czekoladowy rozpływa się w ustach.
Niebo w gębie!
Zaszalejcie i zróbcie!
SKŁADNIKI:
( dla 3-4 osób )
NALEŚNIKI:
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* mleko ( ja użyłam napój sojowy Alpro ) – ok. 2,5 szkl
* jajko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
* olej – ok.0,5 szkl
DODATKOWO:
* miękkie banany – 3 szt
* mleczna czekolada – 150 g
* cukier – 1 łyżka
* zimne masło – ok. 50 g
PS. do nadzienia możemy dodać odrobinę rumu ;)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy.
Smażymy duże, cienkie naleśniki.
NADZIENIE:
Banany kroimy w drobną kosteczkę, czekoladę siekamy.
CAŁOŚĆ:
Każdy naleśniki pokrywamy bananami i posypujemy posiekaną czekoladą.
Zamykamy w trójkąty, układamy w naczyniu żaroodporny ( jeden delikatnie zachodzi na drugi – jak dachódwki ).
Całość posypujemy wiórkami z masła i cukrem.
Zapiekamy w 180C przez ok. 20-25 minut.
Podajemy gorące!