Krem z batatów
Przepis na ten krem znam z warsztatów w CookUp, tych samych, na których poznałam przepis na pyszniutkie krakersy a'la digestive. Krem jest wyśmienity i rozgrzewający. Zastanawiałam się, czym by tu alergikom zastąpić sok z pomarańczy i wyszło na to, że znakomicie się tu sprawdzi sok z granatów. W obu wersjach zupa jest warta grzechu.
Trzeba mieć:
500 ml bulionu warzywnego
ok. 300 g batatów
cebulę
sok wyciśnięty z pomarańczy (dla alergików: 1/2 szklanki soku z granatów)
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
goździk
po szczypcie imbiru, kardamonu i cynamonu
sól i pieprz do smaku
Rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojone w kostkę bataty oraz posiekaną cebulę. Dodać przyprawy, a następnie zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć goździk, dodać sok z pomarańczy lub granatów i zmiksować zupę na gładki krem. Podawać z grzankami.