Sos żurawinowy na czerwonym winie
Przygotowany na święta, czy imieniny może zachwycić Twoich gości smakiem. Słodka żurawina, wytrawne czerwone wino i kwaśne jabłko, a całość przyprawione goździkami , cynamonem i wyrazistą gałką muszkatołową. Tak opisałabym ten sos, który doskonale pasuje do wędlin i schabu. Może również posłużyć jako prezent - umieszczony w ozdobnym słoiczku i przyozdobiony ucieszy nie jedną gospodynię.
Składniki:
Do garnka wsypać suszoną żurawinę, zetrzeć na grubej tarce jabłko (wcześniej obrać), dodać przyprawy i wlać wino.
Gotować pod przykryciem ok. 20 min co jakiś czas mieszając, dolewać wina jeśli wyparuje. Po tym czasie ostudzić, dodać dżem żurawinowy, całość zmiksować blenderem. Jeśli konsystencja będzie za gęsta dodać wina.
Składniki:
- 3 kieliszki czerwonego wina (wytrawne lub słodkie),
- 1 kwaśne jabłko,
- słoiczek dżemu żurawinowego,
- 20 dag suszonej żurawiny,
- szczypta papryki, gałki muszkatołowej,
- 3 goździki,
- szczypta cynamonu,
- pieprz świeżo zmielony
Do garnka wsypać suszoną żurawinę, zetrzeć na grubej tarce jabłko (wcześniej obrać), dodać przyprawy i wlać wino.
Gotować pod przykryciem ok. 20 min co jakiś czas mieszając, dolewać wina jeśli wyparuje. Po tym czasie ostudzić, dodać dżem żurawinowy, całość zmiksować blenderem. Jeśli konsystencja będzie za gęsta dodać wina.