Słodki sernik waniliowy bez cukru

Słodki sernik waniliowy bez cukru

Zdjęcie - Słodki sernik waniliowy bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealny sernik dla tych,którzy wykluczyli ze swojej diety cukier,bo chcą zdrowiej żyć,dla tych,którzy liczą kalorie lub ze wyględów zdrowotnych muszą pominąć cukier w swojej diecie.Tak samo słodki i tak samo pyszny jak ten przygotowany z udziałem cukru.Cukier zastąpiłam ksylitolem,najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru.Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza,ani smaku,ani konsystencji sernika.I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie nie się upiec (unieczynnia działanie drożdży),to w serniku sprawdzi się idealnie Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych ,mielone orzechy laskowe są równiez dodatkiem w spodzie sernika.

Składniki na spód sernika:

Zdjęcie - Słodki sernik waniliowy bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

60 g sucharków pełnoziarnistych
60 g mielonych orzechów laskowych
40 g masła
1 łyżka ksylitolu

Składniki na masę serową:

750 g sera 3x mielonego
200 g kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka L
160-200 g ksylitolu (szklanka 200g)
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
dodatkowo:
60 g gorzkiej czekolady
60 g śmietany kremówki
2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowych


Wykonanie:

  • składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką .Wstawić do lodówki by stężała
  • ser zmiksować z mąką i śmietaną,cały czas miksując dodawać po jednym jajku,tylko do po lączenia składników
  • masę serową wylać na przygotowany spód,wyrównać szpatułką i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 15 minut w 175`C,następnie zmiejszyć temperaturę do 140`C i piec 75-90 minut.Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki.Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł sie na pewno dłuzej.Upieczony sernik ma mocno ścięte boki,środek może pozostać lekko drżący.Początkowo studzić w lekko uchylom piekarniku,następnie na kratce
  • w małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę,zdjąć z ognia.Dodać do śmietanki po- łamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.Przestudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać krokantem z orzechów laskowych
  • sernik podawać najlepiej schłodzony przez całą noc w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów