Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem

Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam!

Zdjęcie - Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 250 g ravioli, pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu
  • 200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty
  • 1 duża garść szpinaku, posiekanego
  • ½ szklanki startej mozzarelli
  • ¼ szklanki startego na tarce parmezanu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż mięso mielone i rozdrobnij je drewnianą łyżką na możliwie małe kawałki.
  3. Dodaj czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Smaż, mięso do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Następnie dodaj do mięsa sos pomidorowy, wymieszaj, po czym dodaj szpinak i smaż do jego „zwiędnięcia”. Dodaj ravioli i wymieszaj.
  5. Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i parmezanem.
  6. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 15 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5-10 minut, do zarumienienia się sera. Odstaw na kilka minut przed podaniem.

Smacznego!

Zdjęcie - Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Baked ravioli with meat and spinach sauce 

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 250 g ravioli, dumplings or pasta
  • 200 g ground meat (pork, beef, turkey)
  • 1 clove of garlic, minced
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1 teaspoon dried herbes de Provence
  • 2 cups tomato sauce or passata
  • 1 generous handful of spinach, chopped
  • ½ cup mozzarella cheese, shredded
  • ¼ cup Parmesan cheese, grated

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC.
  2. Heat the oil in a large pan over medium heat and add the ground meat, breaking it up with a spatula or wooden spoon.
  3. Add the minced garlic and herbes de Provence to the meat, season with salt and pepper. Cook until the ground meat is done, about 5 minutes, stirring occasionally
  4. Add the sauce to the meat and stir to combine, next add in the spinach, stirring until it starts to wilt. Turn of the heat and add the raviolis to the sauce and stir to combine
  5. Pour the pasta and sauce into a baking dish , top with the mozzerella and Parmesan cheeses.
  6. Cover the dish with foil and bake for about 15 minutes. Remove the foil and continue to bake for another 5-10 minutes, or until the cheese is melted. Let stand a few minutes before serving.

Enjoy!

Zdjęcie - Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów