Zupa z batatów, marchewki i dyni
Dziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów czyli słodkich ziemniaków, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Ponadto, jeżeli zamiast bulionu drobiowego użyjemy bulionu warzywnego, otrzymamy w 100 % danie wegańskie. Polecam:)
Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3/4 szklanki orzeszków piniowych
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podania
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż przez około 5 minut, do zeszklenia (uważaj by nie przypalić czosnku bo robi się gorzki).
- Dodaj w marchewkę, dynię, i bataty, wymieszaj, po czym dodaj bulion. Dopraw curry, kminem rzymskim solą i pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie.
- W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem.
- Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English versionSweet potato, carrot and pumpkin soup(10 servings)Ingredients:- 2 tbsp of oil
- 4 cloves garlic, minced
- 2 medium-sized onions, diced
- 2 medium carrots, peeled and sliced
- 2 cups pumpkin, cubed
- 4 cups sweet potatoes, cubed
- 6 cups vegetable or chicken stock
- 1 tablespoon curry powder
- 1 teaspoon cumin
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon black pepper
- 3/4 cup pine nuts
- 3/4 cup water
- 1/4 cup chopped cilantro, for garnish
Preparation:
- In a large pot, heat oil on medium heat. Add garlic and onions and cook about 5 minutes, until translucent.
- Add in the carrots, pumpkin, and sweet potatoes, and stir to combine. Follow with the vegetable or chicken stock, curry, cumin, salt, and pepper. Let simmer on medium heat for about 30 minutes, stirring occasionally, until vegetables have become soft.
- While soup cooks, combine the pine nuts and water in a high-speed blender until creamy. Set aside.
- When soup is ready, blend using an immersion blender until completely puréed. Season to taste with salt and pepper serve with peanut cream and cilantro.
Enjoy!