Karmelowy sernik z sosem jagodowym. Na powitanie Nowego Roku!
Jest to bardzo prosty przepis na pyszny karmelowy sernik. Z wanilią oraz skórką cytrynową. Delikatny i lekki. Podałam go z sosem jagodowy z miodem. Sernik robi się szybko, jest to przepis dla każdego, kto lubi karmelowe smaki. Ja właśnie w taki słodki sposób powitałam Nowy Rok :)
Zachęcam do pieczenia!
Karmelowy sernik z sosem jagodowym
/blaszka o średnicy 21cm/
masa serowa:
1kg sera na sernik w wiaderku
150g czekolady karmelowej
skórka otarta na najmniejszych oczkach z 1 cytryny
4 jajka
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
sos jagodowy:
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno oraz boki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Ser z cukrem utrzeć mikserem. Dodać jajka - dodajemy jedno po drugim, jeśli poprzednie jest rozmiksowane w masie. Wsypać mąkę, dodać ziarenka wanilii, skórkę cytrynową i zmiksować. Wlać czekoladę i ponownie zmiksować. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec przez 70 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki w wyłączonym piekarniku i tak studzić sernik przez około 30 minut. Wyjąć i poczekać aż całkowicie ostygnie. Wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki.
Jagody umieścić i wymieszać w rondelku z cukrem i miodem. Zagotować. Gotować na mniejszym ogniu, co pewien czas mieszając, przez około 5 minut.
Każdy kawałek sernika polewać sosem.
Smacznego!