Sałatka ziemniaczana z ciecierzycą
Klasyk gatunku-sałatka ziemniaczana- na lekkim warzywnym dopingu, bo z dodatkiem pełnej białka ciecierzycy.
Taka sałatka, z uwagi na neutralny smak samych ziemniaków, wymaga dość intensywnych w smaku dodatków. Postawiłam więc na szalotki, korniszony i sos z dodatkiem ziarnistej musztardy.
Sałatkę najlepiej jest przygotowywać z lekko jeszcze ciepłych ziemniaków, lepiej wchłoną wtedy smak sosu i przypraw.
Porcja dla 4 osób.
Składniki
- ziemniaki - 6 szt
- ciecierzyca - 1 puszka (używam gotowanej na parze)
- szalotka - 2 szt
- korniszon - 2 średnie sztuki
- natka pietruszki - 4 łyżki, drobno posiekana
- musztarda ziarnista - 1 czubata łyżka
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
- ocet winny - ok. 1 łyżki
- oliwa - ok. 4 łyżek
- sól, piperz - do smaku
Ziemniaki (wybierz te podobnej wielkości) ugotuj "w mundurkach" (bez obierania) do miękkości. Obierz, pokrój w sporą kostkę.
Szalotki pokój w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki, oraz pokrojone w kosteczkę korniszony. Wymieszaj z ziemniakami i ciecierzycą. Przypraw musztardą, octem, sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu lub pozostaw w lodówce, aby smaki się "przegryzły".