Czosnkowa zupa-krem na sylwestra
Cześć,
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na menu sylwestrowe, proponuję Wam pyszną i niezbyt czasochłonną czosnkową zupę-krem idealną na początek sylwestrowej domówki - kolejny efekt i dowód na to, że gotuje się najprzyjemniej nocą :)
Przepis znalazłam na blogu: http://lifemanagerka.pl/
Z tego co pisze jego autorka, pochodzi on z książki Ani Starmach „Pyszne 25″.
Poniżej wersja przepisy nieco przez mnie zmieniona.
Składniki (na ok. 6 porcji):
- 12 ząbków czosnku,
- 1 duża cebula,
- 3 duże ziemniaki (jeśli lubimy bardzo gęste zupy, jeśli nie to 2 jak najbardziej wystarczą),
- 750 ml bulionu (użyłam bulionu cielęcego ale bulion warzywny bądź włoszczyzna również będą pasować),
- 180 ml śmietany 18% (śmietanę można zastąpić mniej kalorycznym jogurtem naturalnym),
- 2 płaskie łyżeczki oregano,
- 1 płaska łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- grzanki na wierzch.
Making-of:
- Drobno pokrojony czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie na patelni przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy uprzednio obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość podsmażamy 1 minutę.
- Do garnka z gotujacym się bulionem dodajemy podsmażane warzywa. Gotujemy ok. 20 minut na średnim ogniu.
- Następnie ściągamy garnek z kuchenki. Dodajemy przyprawy oraz śmietanę i całość blenderujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Zupę podajemy z grzankami lub tartym twardym serem.
Smacznego i wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
Gosia