Czosnkowa zupa-krem na sylwestra

Czosnkowa zupa-krem na sylwestra

Cześć,

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na menu sylwestrowe, proponuję Wam pyszną i niezbyt czasochłonną czosnkową zupę-krem idealną na początek sylwestrowej domówki - kolejny efekt i dowód na to, że gotuje się najprzyjemniej nocą :)

Przepis znalazłam na blogu: http://lifemanagerka.pl/
Z tego co pisze jego autorka, pochodzi on z książki Ani Starmach „Pyszne 25″.
Poniżej wersja przepisy nieco przez mnie zmieniona.

Zdjęcie - Czosnkowa zupa-krem na sylwestra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 12 ząbków czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 duże ziemniaki (jeśli lubimy bardzo gęste zupy, jeśli nie to 2 jak najbardziej wystarczą),
  • 750 ml bulionu (użyłam bulionu cielęcego ale bulion warzywny bądź włoszczyzna również będą pasować),
  • 180 ml śmietany 18% (śmietanę można zastąpić mniej kalorycznym jogurtem naturalnym),
  • 2 płaskie łyżeczki oregano,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • grzanki na wierzch.

Zdjęcie - Czosnkowa zupa-krem na sylwestra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Drobno pokrojony czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie na patelni przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy uprzednio obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość podsmażamy 1 minutę.
  • Do garnka z gotujacym się bulionem dodajemy podsmażane warzywa. Gotujemy ok. 20 minut na średnim ogniu.
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki. Dodajemy przyprawy oraz śmietanę i całość blenderujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Zupę podajemy z grzankami lub tartym twardym serem.

Smacznego i wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
Gosia

Kategorie przepisów