Na piątkowe spotkania proponuję mały pogryzacz - odrywane ciasto, którego słodki wariant z cynamonem już kiedyś proponowałam na blogu. Każde z nich fantastycznie pachnie, a odrywanie jego pionowych plastrów sprawia niebywałą przyjemność :)
Postanowiłam trochę ochłodzić nas od zewnątrz, a że ostatnio zostało trochę ananasa którego nikt nie chciał jeść i znalazł swoje miejsce w szufladzie zamrażalnika to postanowiłam go teraz wykorzystać z innymi owocami i świeżymi listkami melisy cytrynowej. Jest mało słodki orzeźwiający i zimny ;-)
Kolorowy obiad dla wielbicieli kaszy gryczanej. Podana w ten sposób smakuje wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :)
Pewnie bardziej się przyda w sezonie porzeczkowym;-) Ja wykorzystałam mrożone owoce, które jeszcze mi zalegały w zamrażarce, ale latem powtórzę go na pewno. Idealny do pasztetów i serów. Winny, kwaskowy o pięknym kolorze. Mój sos porzeczkowy był hitem na świątecznym stole;-)
Jeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego.
Pasztetu i to własnoręcznie zrobionego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian.
Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na przemian z masą serową z wanilią, dzięki czemu powstaje charakterystyczny wzór.
Wrzucam tartę, klasyczną, na kruchym, cytrynową, pycha! Żółciutka i minimalistyczna, oczywiście jeśli chcecie możecie ją Wielkanoc(nie) ozdobić :) Ja lubię t a k ą, gładką, żółtą, prostą.
Sernik na śmietanie?? Musiałam spróbować… Oczywiście sernik wyszedł bardzo lekki i wilgotny. Delikatny jak chmurka, właściwie przypominał mi piankę :-) Bardzo nam wszystkim smakował.
Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam!
Bardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek. Bardzo polecam!
Sałatka idealna zarówno na przedświąteczny post, jak i samą Wielkanoc. Śledzie, ser żółty i ogórki konserwowe znakomicie się ze sobą komponują, a rzeżucha nadaje wiosennego akcentu, a przy tym stanowi bombę witamin :) Nam bardzo, bardzo smakowała.
Mam nadzieję że znajdą się tu smakosze marcepanu jeżeli tak to ten sernik na pewno jest dla Was. Ja z pewnością do nich należę uwielbiam marcepan pod każdą postacią a ten sernik jest po prostu pyszny mokry, intensywny w smaku, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Polecam