Filet kurczaka z warzywami
Wbrew pozorom piersi kurczaka z warzywami to pomysł na prosty i zdrowy obiad. Filety kurczaka marynuję w oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Tak przygotowane filety nie potrzebują już panierki, wystarczy je posypać ziołami i obsmażyć. Warzywa można dobierać dowolnie, ja użyłam mojej ulubionej brukselki i marchewki, do warzyw przygotowałam mój ulubiony sos z masła i octu winnego. Bardzo polecam to danie na wiosenny obiad :-)
Ten przepis pojawi się e-booku kulinarnym serwisu z Pierwszego Tłoczenia.pl
Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka papryki słodkiej
- Sól morska
- 500 g brukselki oczyszczonej z wierzchnich liści
- 2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
- 1/2 papryczki chili drobno posiekanej bez pestek
- 2 pełne łyżki masła
- 2 łyżki białego octu winnego
- Świeże zioła