Cytrynowa kasza manna
Zwykła kasza manna w niezwykłym wydaniu :) Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Taka manna nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie wygląda dzięki odrobinie kurkumy, która nadaje jej słonecznego wyglądu :) Takie śniadanie poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny poranek :)
CYTRYNOWA KASZA MANNA
(2 porcje)
2 szklanki mleka,
3 łyżki kaszy manny,
3 łyżeczki cukru (lub wg uznania),
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
szczypta kurkumy,
1 łyżka migdałów w płatkach
Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni. Zdjąć z ognia i odstawić.
Mleko zagotować z cukrem, następnie wsypać kaszkę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Dodać kurkumę, sok i skórkę z cytryny. Gotować kilka minut, aż kaszka zgęstnieje. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka lub wody, tak by uzyskać pożądaną przez siebie konsystencję. Ugotowaną kaszkę przelać do miseczek i posypać płatkami migdałowymi (ja dodałam jeszcze cukrowe gwiazdki, ale można dodać też np. startą białą czekoladę).
(zainspirowane przepisem od sereberko80, z moimi małymi zmianami)