Pesto orzechowe
Kolejne pesto jakie zrobiłam to orzechowe. Bardzo lubię tę nutę w różnego rodzaju potrawach, zarówno na słodko jaki i na słono. Pesto można zrobić tradycyjnie na bazie bazylii a ja zrobiłam z pietruszki, którą bardzo lubię i która też się tu świetnie sprawdza. Makaron z takim pesto smakuje bosko:)
Składniki:
- 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- ok. 100 ml oliwy
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
Orzechy prażyć na suchej patelni kilka minut cały czas mieszając. Do kielicha blendera wrzucić obrany czosnek, uprażone orzechy oraz listki pietruszki. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. W trakcie miksowania wlewać cienkim strumieniem oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i tartym parmezanem. Dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce.
Smacznego:)