Proste danie makaronowe dla amatorów pleśniowych serów. Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli i mascarpone to proste , pyszne danie , które można przygotować na poczekaniu /10 minut/.
Uwielbiam jajka w każdej postaci. Ta jest szczególnie ciekawa bo to jajka na twardo z awokado i orzeszkami zapakowane w skorupki. Pięknie się prezentują, dlatego przygotujcie je na Wielkanoc.
Bardzo smaczna, wilgotna, mocno pomarańczowa babka. Pięknie pachnie pomarańczą i wspaniale smakuje. Robiłam ją jakiś czas temu, gdy wzięła mnie chęć na cytrusowy wypiek. Będzie idealna oczywiście na zbliżającą się Wielkanoc. Można ją z wierzchu oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. :)
Kotlety mielone znają chyba wszyscy, chociaż niektórzy uważają je za zbyt pospolite i nudne danie. Jednak wystarczy trochę podkręcić ich smak kilkoma dodatkami, by zyskać zupełnie odmienione mielone.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem quinoa.
Niezwykle delikatne, aromatyczne dzięki przyprawom i sycące.
Z sosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad!
Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki – można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera!
Tak się rozpędziłam z drobiowymi kiełbasami, że co rusz nowa powstaje. Tym razem kiełbasa z indyka z przyprawami jak z Tajlandii. Wyszła świetna, o bardzo wyrazistym smaku. Użyłam tylko mięsa z piersi, nie dodawałam skóry.
Polędwiczki wieprzowe w ananasie, to pyszny, nowy sposób na zaserwowanie tego mięsa. Dzięki temu, że polędwiczki są obtoczone wędzonym boczkiem zyskują chrupiącą aromatyczną skórkę, a dzięki dodatkowi ananasa podsmażanego na maśle razem z cebulką, mają fantastycznie dopełniony smak.
Najbardziej popularnym mięsem na grilla jest bezapelacyjnie karkówka. Obok niej na ruszcie często lądują żeberka, kiełbaski, skrzydełka. Piersi z kurczaka, ze względu na brak tłuszczu i możliwość szybkiego przesuszenia, są raczej pomijane. Jednak z odpowiednią oprawą również świetnie nadają się na ruszt. A nafaszerowane mozzarellą, suszonymi pomidorami i później zawinięte w szynkę są w stanie przeciągnąć na swoją stronę nawet niektórych wielbicieli karkówki.
Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik- pachnący przyprawami sos. Dzięki przyprawom curry bombarduje kubki smakowe całą paletą smaków, a nozdrza atakuje niesamowitymi aromatami.
Z awokado właściwie powstało pesto z dodatkiem orzechów i rukoli. Wszystkie smaki dobrze się komponuja bo przecież rukola jest trochę orzechowa a samo awokado jest tak neutralne, że przyjmie każdy smak.