Czekoladowe ciasto lawa z kardamonem
Przepis opublikowany na rozkładówce magazynu „Miasto Kobiet" w numerze luty-marzec 2015 w następującym zestawie:
- krewetki w sosie pomidorowym z chili,
- makaron spaghetti z małżami w białym winie riesling i natką pietruszki,
- czekoladowe ciasto lawa z kardamonem,
- grzany miód z anyżem, goździkami i płatkami migdałów.
Składniki
(przepis na 4 porcje):
200 g gorzkiej czekolady
150 g masła
6 ziarenek kardamonu
1 ½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
3 jajka
3 żółtka
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej. Rozbić w moździerzu kardamon, usunąć łupinki, a ziarenka drobno rozetrzeć. Wyciągnąć masę z kąpieli wodnej i do ciepłej masy dodać przesianą mąkę wraz z cukrem i kardamonem, a następnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka oraz żółtka i wszystko delikatnie zmiksować. Wysmarować foremki masłem i oprószyć delikatnie kakao, a następnie napełnić masą. Piec w temperaturze 200ºC przez około 8-10 minut, aż wierzch będzie upieczony, ale środek wciąż płynny (można to sprawdzić wbijając patyczek w ciastko). Wyjąć gorące z piekarnika, ułożyć na talerzu i posypać kakao.
Pobierz listę składników: