Krewetki w cieście z sosem chilli

Krewetki w cieście z sosem chilli
Zdjęcie - Krewetki w cieście z sosem chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania krewetek. Chrupiąca panierka to coś, czemu oprzeć się nie potrafię, a jeśli dodamy do tego pikantny sos chilli, to w zasadzie jakiekolwiek dodatki są mi do szczęścia zbędne :) Jak to mówią, w prostocie siła, zatem gorąco polecam!

Zdjęcie - Krewetki w cieście z sosem chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na panierowane krewetki
  • opakowanie krewetek tygrysich
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli, pieprzu i odrobina chilli
  • jajko
  • olej do smażenia

Krewetki rozmrozić, usunąć pancerzyki zostawiając ogonki. Oczyścić z żyłki na grzbiecie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Suche składniki wymieszać, jajko rozbełtać widelcem. Na patelni rozgrzać olej. Każdą z krewetek najpierw zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w mące. Jej nadmiar strzepnąć przed włożeniem na patelnię. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Składniki na sos chilli: proporcje na jedną/dwie porcje
  • 1/4 szklanki wody
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół papryczki chilli, drobno posiekanej

Wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i redukować aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien wyjść dość gęsty i klarowny. Pod koniec warto sprawdzić smak - dodać więcej ketchupu czy też soku z cytryny, jeśli ma być bardziej kwaskowy. Sos można przechowywać w lodówce do kilku dni.

Zdjęcie - Krewetki w cieście z sosem chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów