Krewetki w cieście z sosem chilli
Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania krewetek. Chrupiąca panierka to coś, czemu oprzeć się nie potrafię, a jeśli dodamy do tego pikantny sos chilli, to w zasadzie jakiekolwiek dodatki są mi do szczęścia zbędne :) Jak to mówią, w prostocie siła, zatem gorąco polecam!
Składniki na panierowane krewetki
- opakowanie krewetek tygrysich
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli, pieprzu i odrobina chilli
- jajko
- olej do smażenia
Krewetki rozmrozić, usunąć pancerzyki zostawiając ogonki. Oczyścić z żyłki na grzbiecie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Suche składniki wymieszać, jajko rozbełtać widelcem. Na patelni rozgrzać olej. Każdą z krewetek najpierw zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w mące. Jej nadmiar strzepnąć przed włożeniem na patelnię. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Składniki na sos chilli: proporcje na jedną/dwie porcje
- 1/4 szklanki wody
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka octu
- łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- pół papryczki chilli, drobno posiekanej
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i redukować aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien wyjść dość gęsty i klarowny. Pod koniec warto sprawdzić smak - dodać więcej ketchupu czy też soku z cytryny, jeśli ma być bardziej kwaskowy. Sos można przechowywać w lodówce do kilku dni.