Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami
- 2 x budyń o smaku bananowym (na 500 ml mleka)
- 700 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 serek homogenizowany 220 g (najlepiej bananowy)
- 2 banany
- 3 łyżki rodzynek
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 300 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- 10 g drożdży
- olej do smażenia
Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl, ale ponieważ było w nim sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników.
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników.
Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić.
Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika z opakowania) zimnego mleka odlać 1 szklankę, wsypać do niej budyń i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszać do momentu zagotowania. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez 1/2 minuty. Budyń posypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać serek, odsączone rodzynki i banany pokrojone w kostkę.
Na usmażone naleśniki nakładać porcje budyniu i składać w trójkąty.
Podawaj tuż po przygotowaniu.