Jaglane racuchy z domowym jogurtem
Odkrywam kasze każdego dnia, zaczynają one przywłaszczać sobie coraz większą część spiżarnianych szafek. Okazuje się że, dla mnie to produkt wprost doskonały, nieustanna walka z czasem uruchamia we mnie dodatkowe pokłady pomysłowości, a słoje wypełnione różnego rodzaju kaszami ułatwiają mi zadanie. Dzieciakom głównie serwuję gryczaną lub jaglaną, znacie już naleśniki jaglane (klik) a teraz pora na racuszki, tym razem jednak kasze musicie ugotować. Doskonałe weekendowe śniadanie, a jeśli pokusicie się jeszcze o banalnie prosty domowy jogurt to gwarantuję, że będziecie w siódmym niebie.
Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 30 min + 5 h jogurt
Domowy jogurt
1 l świeżego, pełnotłustego lub pasteryzowanego mleka (nie UHT)
4 łyżki naturalnego jogurtu Placuszki
3/4 szklanki kaszy jaglanej
200 ml jogurtu domowego
1/3 szklanki maki jaglanej lub pszennej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
1. Domowy jogurt - mleko podgrzewamy do temperatury 40 stopni, najwygodniej użyć do tego celu termometru kuchennego, dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej blisko źródła ciepła, na co najmniej 5 godzin lub na całą noc. Przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce do tygodnia 2. Placuszki - kaszę dokładnie płuczemy na sicie, przelewamy wrząca wodą następnie gotujemy w proporcjach 1:2, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę, nie mieszamy, tylko wtedy kasza będzie sypka 3. Ugotowaną kaszę mieszamy z jogurtem, żółtkami, cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy 4. Białka ubijamy na pianę o łagodnych wierzchołkach 5. Łączymy pianę z ciastem, delikatnie mieszamy 6. Placuszki smażymy na wolnym ogniu na klarowanym maśle, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki odwracamy na drugą stronę 7. Podajemy na ciepło z dowolnymi, świeżymi owocami i jogurtem domowej produkcji