Zanudzę Was kiedy tymi golonkami..bo znów kolejna golonka z szynkowaru..ale tym razem całkiem inaczej...w sumie planowałam z tej golonki zrobić co innego..a wyszła pyszna mielonka.
Mam taką zasadę, zanim coś podam rodzinie, sam najpierw muszę sprawdzić smak. Tutaj się nie zawiodłem. Smak dojrzałego awokado z płynnym żółtkiem jest rewelacyjny.
Znakomita pomarańczowa babka, wilgotna, aromatyczna i mięciutka. Można ją upiec w ostatniej chwili przed świętami, więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na babkę świąteczną to proponuję właśnie taką pomarańczową. Jest pyszna, polecam! :)
Pewnie już u większości z Was zakwas na żurek wielkanocny nastawiony, ale dla spóźnialskich ostatni dzownek - jeszcze zdążycie:-) I ręczę Wam, że swój własny smakuje najlepiej, nie ma porównania do tych gotowych. Choć w przygotowaniu filozofii żadnej nie ma, to smak jest nieporónywalny.
Fajny sos, który doskonale pasuje zarówno do kanapek, jak i jajek, wędlin i mięs na zimno. Prosty, ale wszechstronny: pasuje zarówno jako składnik codziennego śniadania, jak i świątecznego stołu.
Pyszna babka ucierana o wyrazistym kokosowym smaku, dobra nie tylko na wielkanoc :-) Prosta jak wszystkie ciasta ucierane, idealna dla każdego fana kokosowych wypieków. Super przepis z kwestiasmaku.com. Autorka upiekła dużą babkę, ale ja postanowiłam użyć formy na mini babki. Bardzo Wam polecam, koniecznie ją zróbcie na wielkanoc! :-)
Zacznę od babki budyniowej, bo zasmakowała mi bardzo, a poza tym zaskakuje prostotą wykonania. Raptem kilka składników, ubić białka, resztę utrzeć, i hop - do piekarnika. Rośnie pięknie, pachnie obłędnie. Smakuje wspaniale - cudownie śmietankowa, bardzo delikatna, nie sucha. Przez dodatek budyni smakuje po prostu wyjątkowo. U mnie polana słodką czekoladą i posypana cukrowymi perełkami - zgodnie z założeniem, synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć.
Były już kotlety z kalafiora, przyszedł czas na eksperyment z brokułem. I ten w pełni się powiódł. Kotlety są pyszne same w sobie, choć - jak to u mnie mogliście zobaczyć wielokrotnie - niemal wszystko pakuje do burgerów :) Jestem od nich totalnie uzależniona i jadam w tysiącach kombinacji.
Kochani, wypieki świąteczne są u mnie obowiązkowe. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez domowego ciasta. Co roku próbuję przygotowywać coś innego, tym razem wybór padł na keksa. Robiłam go pierwszy raz i wyszedł rewelacyjny, więc gorąco polecam.
Wielkanoc to ważne święto i istotny czas dla polskiej tradycji, ale też jest to czas, gdy w kuchni i przy świątecznym stole spotykają się pokolenia. Dzięki połączeniu tradycji naszych babć z nowoczesnością wnucząt powstają nowe wersje znanych dań. Takim daniem jest pasztet, ale zapieczony w cieście; zamiast tradycyjnie podać go z ćwikłą.
Zaproponowałam więc niedawno lekkie odchudzenie świątecznego stołu, przy okazji wprowadzające świeże, wiosenne warzywa do menu wielkanocnego. Od tego czasu sałatka ziemniaczana ze słonecznikiem towarzyszy nam w każde święta, a ziemniaki z chrupiącymi dodatkami wszystkim przypadły do gustu.
Podsmażony boczek, cebulka , ser … - składniki proste, które przeważnie mamy pod ręką, tworzą wspaniałe danie, które zachwyci domowników!
W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!
Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru.